Greener BeeGreen HolidaysVárható volt a Green Holidays csődje – De mi lesz az utasokkal?

Mintegy kétezer kárigény érkezett a Green Holidays pórul járt utasaitól a biztosítóhoz péntek estig; még nem tudni, mekkora az összes jogos kárigény és hogy a félmilliárdos vagyoni biztosíték ezeket teljes egészében fedezi-e – idézi az MTI Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége szóvivője M1-nek tett vasárnapi nyilatkozatát.

A kárigényeket július 31-ig várják. A garancia az utasok hazahozatalára, a kényszerű kinttartózkodásra és a befizetett díjak visszatérítésére használható. A kintrekedt utasokat már hazahozták; most a kényszerű maradás költségeit térítik. Végül kártalanítják azokat, akik befizették az utat, de az iroda csődje miatt már nem mehettek el. Ha a félmilliárd nem lenne elég, a biztosító arányosan teljesít – közölte Gilyén Ágnes.

A piaci – meg nem erősített – hírek szerint a kártérítési igény már meghaladja az egy milliárd forintot. A 24.hu közben arra hívta fel a figyelmet, hogy pénteken már nem nyitottak ki a Green Holidays-szel korábban kapcsolatban álló Indulhatunk.hu irodái se.

A hazai cégek jelentős része küzd anyagi gondokkal: nincs ez másként az utazási irodák körében sem – írja az Opten céginformációs szolgáltató. A Green Holidays nyilvános adatai már eddig is átlag feletti kockázatokra utaltak. Az utazásszervező alig pár tízmilliós árbevétele és hárommilliós jegyzett tőkéje nem mutatott túl nagy erőt. Szinte az összes személyes és cím szerinti kapcsolt vállalkozásánál található valamilyen probléma. Megtévesztő lehetett a családi kötelékkel ide kapcsolódó Green Travel Kft. (illetve a Green Travel márka) ismertsége és tízmilliárdos árbevétele. Ám a legegyszerűbb lekérhető cégelemzésből is kiderült, hogy az alkalmazottak száma a Green Travelnél az elmúlt másfél évben megfeleződött és a kft. több mint fél éve folyamatosan végrehajtás alatt áll.

Eme mutatók alapján a Magyarországon jelenleg működő több mint 1600 utazásszervező-közvetítő jelentős része problémásnak minősül – közölte Pertics Richárd céginformációs üzletág-igazgató. Tömegesek a végrehajtások: még a százmillió feletti árbevételűek között is akad ilyen. Az iparág összesített kockázati mutatója meghaladja az országos átlagot – hívja fel a figyelmet az Opten.

M. I.

Article source: http://nepszava.hu/cikk/1134284-varhato-volt-a-green-holidays-csodje---de-mi-lesz-az-utasokkal


Comments

Várható volt a Green Holidays csődje – De mi lesz az utasokkal? — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *